mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Wednesday, July 09, 2008

"Sekte hersenspoelt jonge vrouwen"

De wereld kan zonder olie zitten en in brand staan, maar verhalen over sektes boeien altijd. Hier in Argentinië is dat niet anders.

In het provinciestadje Santa Rosa worden twee Spaanse priesters ervan verdacht een sekte te leiden. Een groep jonge vrouwen is tot tot slaaf gemaakt en al hun bezittingen moesten ze afstaan, volgens een advocaat van de familieleden en ex-leden van de sekte.

Met Wammo van Kiwi FM hebben we het er vorige week nog over gehad...



...en ook met Sharid van BNN Today



Dit zijn de laatste ontwikkelingen:
Twee psychologen verklaarde maandag in de zaak dat de drie voormalige bewoonsters die zij behandeld hebben, zijn gehersenspoeld. Na een jaar behandeling blijkt de psychische schade onomkeerbaar, zo zei één van de psychologen. Bovendien beweerde ze dat de meisjes hun leven lang geestelijke zorg nodig zullen hebben.

De meisjes woonden tussen de 9 en 11 jaar in het huis van de paters, dat ze in 2006 verlieten. Er zijn nog steeds 7 bewoonsters die leven onder het regime van de paters Antonio Martinez en Ricardo Latorre. Ze krijgen nauwelijks te eten, zijn verzwakt, mogen zich slechts een keer per week wassen, mogen onderling nauwelijks praten, laat staan met familieleden en moeten uren per dag bidden. "Ze hebben lagen eelt op hun knieën van het bidden," vertelde de advokaat Omar Gebruers mij.

Gebruers is aanklager in de zaak en vertegenwoordigt 13 personen waaronder oudbewoonsters en familieleden van de huidige bewoners. Namens hen beschuldigt hij de Spaanse Katholieke organisatie Servi Trinitatis van het dwingen tot slavernij en van oplichting.

Servi Trinitatis heeft zijn zetel in Cuenca in Spanje en de oprichter heet Gratiniano Checa Colmena of ook wel Vader 'Grati'. Ze heeft afdelingen hier in Argentinië en ook in Venezuela. Ik belde met hen en kreeg iemand aan de lijn die eerst zei dat hij Checa Colmena maar later bleek dat hij eigenlijk diens secretaris Juan Manuel Cabezas Cañete was.

Hij ontkende de beschuldiging dat minderjarige meisjes door de organisatie verplicht worden geloften van gehoorzaamheid en armoede af te leggen en verwees me naar de officiële verklaring van de organisatie.

Daarin staat de lezen dat de twee priesters in Argentinië een "voorbeeldig werk verrichten," en dat in Cuenca hun "morele integriteit wordt geroemd."

Aan het einde van het gesprek gaf hij pas toe dat hij niet Checa Colmena was. Hij dacht dat ik van Telefónica was om de lijn te checken, vandaar...

Hier dat gesprek. Ik heb het volume aangepast op zijn antwoorden.


In het gesprek beweert Cabezas Cañete ook dat de twee priesters zich vrijwillig bij justitie aan hebben gemeld om hun verhaal te doen. Maar toen ze eenmaal voor de rechter stonden vorige week maandag, toen zwegen zowel Martinez als Latorre. De laatste beweerde wel dat hij maar "twee of drie" keer naar het huis was geweest, waar de 7 meisjes zich bevinden.

De lokale bisschop, die de twee priesters altijd de hand boven het hoofd hield, is net door de paus vervangen. Een hoogst ongewone zet en één zonder uitleg. In Santa Rosa denken ze dat dat komt omdat zijn naam op de geloften van armoede en gehoorzaamheid stond die door minderjarige meisjes zouden zijn ondertekend. In de loop der jaren zouden meer dan 100 meisjes in het instituut hebben gezeten.

Vorige week verklaarde een vrouw die claimt dat ze jarenlang was gebruikt om geld in te zamelen voor Servi Trinitatis. Ze trad op 17-jarige leeftijd tot de organisatie toe. Toen zij op een gegeven moment in Spanje was bij Vader Grati, beweerde de twee priesters in Santa Rosa dat ze ziek was. Ze zou een nieroperatie moeten ondergaan en toen weer een leveroperatie en toen weer wat. Elke keer werd er geld ingezameld van de meisjes in het huis en hun familieleden. Dat ging jaren zo door. Er werd zelfs beweerd dat ze naar Cuba moest in een stofdichte bubbel.

Dat blijkt allemaal gelogen
, zo verklaarde de getuigen. Ze is in al die jaren niet ernstig ziek geweest. Wel is ze zeer verzwakt en geestelijk gebroken. De priesters hebben zo'n 35 duizend euro opgehaald in de loop der tijd op basis van haar ziektes.

Naar aanleiding van de verklaring van de 27-jarige vrouw overweegt justitie om nog vier andere priesters en ex bisschop Bredice te verhoren.

Op de foto's zie je de priester Antonio Martinez. Hij en Latorre zouden regelmatig een toast uitbrengen op de overleden Spaanse dictator Francisco Franco. Die foto's zijn van Walter Brandimarte van Diario de la Pampa. De andere foto is van ex-bisschop Felipe Bredice.

Voor De Pers schreef ik er een stukje over, daar staan nog een paar meer details in. Even op het verhaal klikken.


Hier volgt ook een promo-video van Servi Trinitatis waarin een priester uitlegt hoe het is om bij de groep te horen en hoeveel hij Vader 'Grati' schuldig is. Hij vertelt over het belang van het bidden. "Als het niet pijn doet, dan heeft het geen zin."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home