mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Monday, June 16, 2008

Nog een Tanja bij de FARC

De Nederlandse Tanja Nijmeijer leeft. Bovendien is er nog een ander Nederlands meisje dat het in haar hoofd heeft gehaald om zich aan te sluiten bij een van de meest gewelddadige criminele organisaties van Zuid-Amerika, de Colombiaanse FARC.

Een en ander blijkt uit de getuigenissen van twee guerrilla strijdsters die onlangs deserteerden. De twee meisjes van 17-jaar hebben hun verhaal aan de Colombiaanse krant El Tiempo gedaan, dezelfde krant die negen maanden geleden het dagboek van Tanja in handen kreeg.

Zij beweren Tanja - codenaam Eillen - voor het laatst in december te hebben gezien in het kampement van Jorge Briceño, beter bekend als Mono Jojoy. Daar was ook een ander Nederlands meisje - Alexandra - die werkte als vertaalster voor Jojoy, zeggen de meisjes. Volgens El Tiempo is dat hetzelfde meisje dat Tanja in haar dagboeken noemt en waarover ze schrijft dat ze niets van haar gehoord heeft sinds ze er met een andere commandant vandoor ging.

Volgens het verhaal van de guerrilla strijdsters zou de directe commandant van Tanja, Carlos Lozada, gestraft zijn na de militaire overval van het leger op hun kamp. Die overval leverde ook de dagboeken van Tanja op.

Even later kwam Briceño Tanja "halen". Hij bracht enkele dagen met haar en met Alexandra door en daarna "gaf hij haar" aan de commandant Mauricio, aldus de verklaring van de jonge rebellen. Tanja zou ook onwel zijn, beweren de meisjes.

Dezelfde Mauricio Jaramillo werd begin dit jaar gepromoveerd tot het secretariaat van de FARC. Jaramillo is arts en verantwoordelijk voor gezondheidszorg binnen het rebellenleger.

El Mono Jojoy, waar de Nederlands 'Alexandra' voor zou werken als vertaalster, is de militaire chef van de FARC, zo wordt algemeen aangenomen. Zijn plaats in de hierarchie is nog verder toegenomen met de dood van de FARC leider Manuel Marulanda op 26 maart. De Verenigde Staten hebben 5 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie de leidt tot zijn arrestatie.

De twee guerrilla strijdsters die Tanja en Alexandra zagen, behoorden tot de lijfwacht van Marulanda en gaven zich over na zijn dood.

Foto El Tiempo

Hier nog eens de video met Tanja die in september vorig jaar verscheen



En hier de repo van RTV Noord

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ik hoop dat Tanja kan ontsnappen
en als ze dan terug komt in Nederland, maken we haar Miss Holland, want ze is het mooiste meisje van het hele land.
Jo

12:27 PM

 

Post a Comment

<< Home