mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Thursday, December 07, 2006

Het recht op leven

In Cuba sprak ik Elsa Morejón, een van de weinige personen die het durft openlijk kritiek te uiten op het Cubaanse regime. Haar man, Dr. Oscar Elias Biscet, een bekende mensenrechtenactivist, werd in december 2002 opgepakt na deelname aan een demonstratie en veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. De aanklacht luidde schending van de nationale soevereiniteit. “Dit is een van de weinige landen waar je opgesloten kunt worden voor je mening,” vertelde ze. “Cubanen mogen naar de VS om daar de demonstreren voor de vrijlating van vijf Cubaanse gevangenen. Maar wie dat recht hier wil uitoefenen wordt gestraft.”


Elsa maakt deel uit van een groep vrouwen die zich de ‘damas blancas’ noemt en elke zondag in het wit betogen bij de Santa Rita kerk in Havana. Deze vrouwen zijn de echtgenotes van de vijfenzeventig mensenrechten activisten die in maart van 2003 veroordeeld zijn tot lange gevangenisstraffen. “Oscar bracht de eerste drie maanden door in een kleine kunstoffe cabine met een gat in de vloer. Hij kon liggend zijn benen niet strekken. Nu is hij in het oosten van het land gevangen in een complex met moordenaars en verkrachters. ” Elsa mag haar man eens in de drie maanden bezoeken en neemt dan voedsel en kleren voor die periode mee. Oscar Biscet is een arts die vraagtekens zette bij de hoeveelheid abortussen die in Cuba worden uitgevoerd. Vooral waar het ging om abortussen in een zeer laat stadium van de zwangerschap. “Hij verdedigt het belangrijkste recht van allemaal,” vertelde Elsa, “het recht op leven.”

In deze video toont Elsa een replica van de cabine waarin Oscar Biscet was opgesloten.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Da's heftig Paul. Ben benieuwd naar de rest van je verhalen!


groet,
pascal

12:22 AM

 

Post a Comment

<< Home