mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Monday, May 15, 2006

Reserva Ecologica

De Argentijnse Kronan


Reserva Ecologica, zo heet een braakliggend stuk land langs de rivier La Plata waar oorspronkelijk regerings-gebouwen op zouden worden gebouwd. Het landje is volgens het Hollandse poldersysteem op de rivier gewonnen, zo staat op de website van de stad te lezen. Grote hoeveelheden puin, afkomstig van de bouw van de snelwegen, werden in het water voor de Costanera Sur boulevard gedumpt. Daartussen werd voortdurend vuilnis en ander troep gestort.
Tot dusver verliep de Argentijnse versie van de Flevopolder zonder problemen. Maar de drainage van het gebied, essentieel om er wat op te kunnen bouwen, bleek een brug te ver. De bouwers slaagden er telkens in een deel van het water weg te pompen, maar er bleven altijd plassen bestaan. De werkzaamheden werden gestaakt en langzaam maar zeker raakte het gebied overwoekerd. Sinds 1986 is het stuk grond beschermd gebied.
Zondag bezocht ik gebied op mijn fiets. Een mooie tocht vanaf huis eerst een eind richting de Río de La Plata. Eerst langs de parken van Palermo, met overal rokerig kraampjes met een ingebouwde asado waar grote lappen vlees op liggen. Voor de liefhebber - ik ben er één - is er ook de chorripan, een broodje met een Argentijnse chorizo, niet te verwarren met de rauwe Spaanse variant.

Voordat je de rivier bereikt moet je langs het vliegveld Jorge Newberry, waar alle binnenlandse vluchten aankomen en vertrekken. Zo wordt de asado een luidruchtige bedoeling. Aangekomen bij het water is het eerste wat opvalt de vele vissers. In Argentinië blijkt vissen iets te zijn waar je ook je vrouw en kinderen of je liefje mee naar toe kan nemen.
De rivier volgend op de fiets kom je langs de immense containeropslaggebieden en de grote kantoren van de Prefectura Naval, de havenpolitie.

Tegenover het hart van de stad, net achter het hippe havengebied Puerto Madero, ligt dan de Reserva Ecologica. Zoals je ziet op de foto´s was het alweer bijna avond tegen de tijd dat ik aankwam. Het park sluit om 18 uur, maar ik had nog tijd om grootste gedeelte door te fietsen tussen de hordes dagjesmensen door. Overal riet en - heel bijzonder voor Buenos Aires - het geluid van vogels. Er zouden ook bevers zitten, maar die heb ik niet gezien.


1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Dat heb je goed gezien. Dat van dat vissen. Moeten ze wel een beetje oog voor die liefhebberij hebben. Anders is het zonde om ze mee te nemen. Leo

3:41 PM

 

Post a Comment

<< Home