mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Tuesday, July 15, 2008

Wie heeft de beste demonstratie?

De ruzie tussen de regering en de boeren over een verhoging van de exportheffingen op soja bereikte vandaag een nieuw hoogtepunt met niet één, maar twee massale demonstraties. De eerste, vóór het congresgebouw, was georganiseerd door de regeringspartij. Die kon rekenen op de steun van de grootste vakbond en van de burgemeesters van Groter Buenos Aires, die busladingen vol mensen naar de stad brachten. De bussen stonden allemaal bij mij net om de hoek.



De tweede demonstratie was die van de boeren, georganiseerd in Palermo, een middenklassewijk aan de noordkant van de stad. Daar spraken de leiders van de vier grote agrarische organisaties een massa toe van voornamelijk boeren en de stedelijke middenklasse. Toch waren daar ook vakbonden en groepen werkloze armen vertegenwoordigd.


Van beide demonstraties heb ik foto's genomen. Zoals je ziet, is ook in Argentinië, net als elders in Latijns-Amerika, de huidskleur een indicatie van sociale status. Hoe verder je uit het centrum van de stad komt, hoe armer en hoe donkerder de mensen worden. Op een dag als dit, als al die mensen uit de arbeiderswijken de stad instromen, dan wordt de porteño - zoals de stedeling heet - geconfronteerd met het feit dat niet iedereen in Argentinië wit is.

Volgens de kranten Clarín en La Nación was de boerendemonstratie het grootst, met meer dan 200 duizend man op de been. De peronisten van President Cristina Fernández en haar man Néstor Kirchner konden rekenen op zo'n 90 duizend aanhangers.






0 Comments:

Post a Comment

<< Home