mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Thursday, March 27, 2008

Het leger zet stieren in

Het vlees is op, laat het soldatenvee aanrukken! De aanhoudende landbouw staking hier zorgt ervoor dat de regering gedwongen is om de runderen van het leger op de markt te brengen. Zo ernstig is het vlees tekort dat President Cristina Kirchner de 1200 dieren van de militaire veestapel naar Liniers te brengen - synoniem voor de immense rundermarkt aan de rand van Buenos Aires.

Twaalfhonderd koeien zijn daarom vandaag naar Liniers gebracht. Dat klinkt misschien veel, maar het is nog geen knakworst. De veertig miljoen Argentijnen zetten ongeveer veertig duizend koeien per dag om. Gemiddeld eet men hier 60 kilo vlees per jaar (en dan heb ik niet eens over kip- of varkensvlees want dat heet in Argentinië niet eens vlees/carne.)

Overigens loopt het met die landbouw staking helemaal uit de hand - nergens is nog vlees te krijgen. Groenten, eieren en melk zijn ook steeds schaarser

De staking begon ongeveer drie weken terug met de verhoging van exporttarieven voor soya, het belangrijkste agrarisch exportproduct en zodoende de belangrijkste bron van diviezen voor de regering. De verhoging - naar 44 procent - is de laatste in een reeks en betekende voor de boeren de spreekwoordelijke druppel. Een vlees "lock-out" en wegblokkades was het gevolg.

Maar als boeren (en vooral grootgrondbezitters) staken dan denken de Peronisten meteen dat ze een staatsgreep voorbereiden - zo pakte Zorreguieta and de zijnen dat ook aan, volgens de huidige regering.

Een opruiende speech van de president eerder in de week dreef de gevoelens op de spits. En dus, toen enkele burgers in Buenos Aires de straat op gingen om hun steun aan de boeren te betuigen, werden ze aangevallen door knokploegen van de Kirchners.

De regering eist dat eerst de staking moet worden opgeheven voordat er onderhandeld kan worden. De boerenleiders lijken te willen onderhandelen, maar hun achterban is niet zo mild. Voorlopig is er nog geen einde in zicht.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home