mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Friday, March 10, 2006

Vleesexport bevroren

De Argentijnse export van vlees wordt voor 180 dagen bevroren, zo maakte de regering gisteren bekend. De maatregel is bedoeld om de inflatie te lijf te gaan. Men hoopt als gevolg dat er meer vlees beschikbaar komt voor de binnenlandse markt, waardoor de prijzen niet verder stijgen.Het is het soort afspraak/decreet waarmee Kirchner na al maanden probeert de hoge inflatie - rond de 12 procent - te bestrijden. Eerder deze maand werd ook al afgesproken dat de prijs van LPG niet verder omhoog zou gaan, vorig jaar al werden de supermarkten aan banden gelegd. Van een rente verhoging door de centrale bank heeft kennelijk nog niemand gehoord.



Het lijkt er echter op dat de maatregel weleens heel onaangenaam uit gaat pakken. De branche van vleesexporteurs en die van de grote invriezers zeggen dat een stilstand van de export tot massaontslagen gaat leiden. De banen van 10.000 werknemers in de sector staan opeens op de tocht. De komende dagen zal blijken hoe Kirchner zich hier uit gaat redden.

toegev. 11.52: De maatregel lijkt effect te hebben, in iedergeval wat de prijzen betreft. Op de rundveemarkt werd vanochtend een prijsdaling van 15% waargenomen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home