mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Monday, March 31, 2008

Loopt dat niet uit de hand?

Je zou zeggen dat het voetbalgeweld in Argentinië uit de hand loopt, maar dat is eigenlijk niet waar. Het is al lang niet meer onder controle, zo bleek gisteren weer.


In een gevecht tussen de hardcore hooligans van River Plate onderling, viel een zwaar gewonde en werden 38 man opgepakt door de politie. De vechtpartij vond plaats in het stadion van Velez Sarsfield voor aanvang van een wedstrijd tegen de lokale club Arsenal.

Een groep van 200 hooligans van River bestormde de tribune waar een rivaliserende bende al klaar stond voor een gevecht dat er volgens ingewijden al weken aan zat te komen. Uit de beelden blijkt dat de heren sportliefhebbers met messen, kettingen en schroevendraaiers hun collega's te lijf gingen. Zoals gebruikelijk hier hadden geen van alle entree kaartjes, laat staan dat ze gefouilleerd waren. Van de politiemacht van 800 agenten die voor de dag waren ingehuurd was niets te bekennen, totdat het ergste erop zat.

In de laatste negen maanden zijn drie doden gevallen bij gevechten tussen de barras bravas, de Argentijnse hooligan bendes. Soms gaat om de sport rivaliteit, maar meestal, zoals bij River Plate, gaat het om de macht en om de centen.

Wil je meer weten over hoe die barras bravas hier te werk gaan, klik dan links op mijn reportage daarover voor De Pers.


UPDATE: Hier het beeldmateriaal.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home