mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Friday, April 27, 2007

Hoe de VS zijn achtertuin verloor

Ik ben het niet altijd eens met de man, maar Andres Oppenheimer, columnist van de Miami Herald zit er niet vaak naast als het gaat om de aard van betrekkingen tussen de V.S. en Latijns-Amerika.

In zijn column deze week waarschuwt hij voor de kans dat de bilaterale vrijhandels- akkoorden tussen Peru, Colombia en Panama en de Noorderbuur in het congres kunnen stranden. De mogelijkheid op een falen is volgens de experts die hij raadpleegt 50 procent of meer.

Drijfveer achter een eventueel 'nee' van het Lagerhuis is protectionisme - een gevecht met het verleden dat haaks staat op het neoliberaal Amerikaans buitenlands beleid van de afgelopen 20 jaar. Vooral in Peru, dat onder de vorige president Alejandro Toledo alles heeft gedaan om de economie te moderniseren en in Colombia, de V.S. zijn meest trouwe bondgenoot in de regio, zal het afketsen van de akkoorden moeilijk uit te leggen zijn.

Oppenheimer concludeert met de hem kenmerkende aanhef....

My opinion: This is serious stuff. We may be witnessing a slow-motion U.S. divestment from Latin America, at a time when Venezuela's narcissist-Leninist leader Hugo Chávez is increasing his clout in the region, and when China, India and other emerging powers are stepping in big time.
The Democrats have rightly complained for the past six years that Bush has neglected Latin America. If they torpedo these agreements after two decades of both Republican and Democratic presidents preaching free trade in the region, they will be responsible for the biggest slap in the face to Latin America in recent memory.

Bron: http://andresoppenheimer.blogspot.com/


0 Comments:

Post a Comment

<< Home