mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Sunday, February 18, 2007

Cyrano de Beetjezat

Op Cuba was ik één van de vijf Nederlandse genodigden aanwezig bij de viering van de 80ste verjaardag van Fidel Castro. In het tot de nok gevulde Marx theater was iedereen die iemand was in de wereld van revolutie, anti-Amerikanisme en gewapende strijd aanwezig. Van oud-Vietcong tot PKK, Sandinist of Zapatist, van ANC tot Fatwa, iedereen die waar ook ter wereld ooit een bom naar het gezag had willen gooien was die avond vertegenwoordigd.

Allemaal luisterde we aandachtig terwijl een reeks sprekers de deugden van Castro op een rijtje zetten. Sprekers zoals Evo Morales, de Boliviaanse president en Rene Preval, zijn Haïtiaanse collega verhaalde over hun bijzondere band met Fidel en waarom Cuba toch zo'n voorbeeldig land was. Allemaal zaten we op het puntje van onze stoel toen de Cubaanse vice-president Carlos Lage zei dat het socialisme op Cuba "onomkeerbaar" was en allemaal riepen we uitbundig "Viva" als een spreker "Viva Fidel" of Viva Cuba" riep (zelfs af en toe "Viva Raul") Iedereen was dol en dol enthousiast op die bijzondere avond in Havana. Dat wil zeggen bijna iedereen. Want voor de Franse acteur en Cuba sympathisant Gerard Depardieu werd al dat geapplaudiseer en gedoe een beetje verwarrend, zo zag ik door de lens van mijn cameratje...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home