mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Monday, April 30, 2007

Fidel weer terug?

Is Fidel Castro weer aan de bal? Staat hij op het punt de touwtjes weer in handen te nemen? Het zijn vragen die een publiek bezighouden dat zich tot ver buiten Cuba's eigen muurdichte grenzen uitstrekt. Voor een antwoord op die vraag, zo heeft men inmiddels begrepen, moet je niet in Havanna zijn, maar je oor elders te luister leggen. De officieuze zegsmannen van de bebaarde jefe máximo zijn te vinden in Bolivia en vooral in Venezuela. President Hugo Chávez en zijn Aymara bondgenoot Evo Morales zijn de aangewezen spreekbuizen als het gaat om de zwalkende gezondheid van Castro.

En Komt Hij Terug? Chávez en Morales zeggen van wel. "Fidel is weer aan de macht", zei collega commandante Chávez gisteren op een bijeekomst van de ALBA, het zoveelste Venezolaanse alternatief op een Amerikaans idee - dit keer gaat het om een alternatief economisch bondgenootschap. Morales riep op zijn beurt "Ik ben er zeker van dat kameraad Fidel op de eerste mei opnieuw in Cuba en in Latijns-Amerika zal regereren."

Zieners Evo Morales en Hugo Chavez voelen
instinctief hoe het met Fidel Castro gaat


Morgen is het zover, 1 mei, Dag van de Arbeid. Alle ogen dus gericht op de 6 miljoen - doorlopen-of-je-bent-je-baan-kwijt marcherende Cubanen want de kans bestaat dat Castro zijn opwachting maakt om het het volk toe te zwaaien en misschien zelfs of op een van toespraken te trakteren.

Komt ie niet - in Cuba zelf reageren ze een beetje sceptisch op de profetische woorden uit Venezuela en Bolivia - dan komt ie wel een andere keer tevoorschijn. Wie echter voorlopig niet tevoorschijn zullen komen zijn de 316 politieke gevangen op het eiland. Een van de meest recente toevoegingen aan die groep is de journalist Oscar Sánchez Madan. Madan werd onlangs veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor - en hier komt het - 'predelictief gevaar'. 1460 dagen tot een van ziektes vergeven tropen bajes veroordeeld 'voor het geval dat'.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home