mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Saturday, May 19, 2007

De Mesties, de Tank en het Heksje

Estudiantes de La Plata is een club met historie. Gelijk alle Argentijnse voetbalclubs als je het aan de respectievelijke hinchas (fans) vraagt. Maar in tegenstelling tot Lanus of Banfield heeft Estudiantes ook werkelijk wat bereikt. Opgericht in 1905 in de universiteitsstad La Plata, even buiten Buenos Aires, drie keer winnaar van de Copa Libertadores en drie keer finalist van de intercontinentale beker. Eén keer werd die officieuze wereldcup gewonnen - in een uiteraard historische wedstrijd tegen Manchester op Old Trafford. Twee keer verloor de club, waarvan de tweede, in 1971 tegen het Feyenoord van Ole Kindvall en Van Hanegem en van ene Joop van Daele die zijn sportbril verloor aan een Argentijnse vuist...

Vanochtend heb ik het trainingscomplex van de club bezocht, op uitnodiging van Mariano, een vriend van mijn vriend Juan. Mariano behoort tot de barra brava, de harde kern van de supporters. Met zijn drieen in de bus naar La Plata, en dan slenterend het Milanello van Estudiantes op.

Wij waren gekomen voor één ding. Of eigenlijk twee. El Cholo en La Brujita, oftewel De Mesties en Het Heksje. De eerste is de bijnaam van Diego Simeone, oud Inter Milan en Atletico Madrid. Op het WK'98 in Frankrijk haalde hij het bloed onder de nagels van de Engelsen vandaan door David Beckham een rode kaart aan te smeren. Nu is hij trainer van Estudiantes en heeft al in zijn eerste jaar het kampioenschap gewonnen. De eerste landstitel voor de club in 23 jaar!

Het heksje, dat is Juan Sebastián Verón die bij Parma, Lazio en Manchester United speelde, en nog wel meer clubs. Zijn bijnaam heeft niets met zijn eigen kunnen te maken, maar heeft hij te danken aan zijn vader. Juan Ramon Verón is voor heel Argentinië La Bruja, De Heks. De oude Verón was in zijn tijd een veelscorende spits van hetzelfde Estudiantes. In de wereldbekerwedstrijd tegen Manchester United in 1969 was het De Heks die in de uitwedstrijd het doel trof op Old Trafford en Estudiantes de beker bezorgde.

Dat we ze gezien hebben moge duidelijk zijn. Sterker nog, met een select few wachtten we bij de ingang van de kleedruimtes de spelers op. Handtekeningen oogsten en foto's maken. La Brujita en El Cholo gingen gewillig op de foto, als ook Mariano "de Tank" Pavone, de man die het winnende doelpunt maakte tegen Boca Juniors vorig seizoen, waarmee Estudiantes kampioen werd. Terwijl we weg liepen, kwam De Heks zelf voorbij. Dus ook een foto!

Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Pieter said...

Balen dat JOHAN niet meer bestaat.
Dat blad smulde van dit soort verhalen.

We skypen!

12:45 PM

 

Post a Comment

<< Home