mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Thursday, May 10, 2007

Drugskartels op YouTube

Op 2 mei in De Pers.

Rivaliserende drugsbendes in Mexico uiten dreigingen met muziek en video’s op internet. Op de lichamen van hun slachtoffers laten ze briefjes achter voor de politie of voor de concurrent
.

Door Paul Scheltus

BUENOS AIRES - “Pas maar op informanten,” zingt de stem op een vrolijk Mexicaans riedeltje, “of je leeft niet om het te vertellen.” Op de video dat het deuntje begeleidt is een in plastic gewikkeld lijk te zien, waarvan de handen op de rug zijn gebonden. De video is onlangs op de internetsite YouTube geplaatst door ene ‘f29d’. “Arriba los del golfo,” heeft iemand er als reactie bijgezet, ‘leve de mannen van de Golf,’ een verwijzing naar de Golf-kartel, een van Mexico’s twee machtige drugsnetwerken die verwikkeld zijn in een bloedige strijd. Vorig jaar zijn 2000 mensen omgekomen in aan de kartels gerelateerd geweld. Dit jaar is de teller al de 700 gepasseerd - alleen al in één weekend van april werden 23 moorden gepleegd.

Dat Mexico een doorvoerland is voor verdovende middelen afkomstig uit Colombia, Peru en Bolivia en bestemd voor de Verenigde Staten, dat is al langer bekend. Ook dat langs de grens met de VS de dienst wordt uitgemaakt door machtige kartels die elkaar naar het leven staan. Maar sinds enkele maanden bestrijden de bendes elkaar en de politie niet alleen met wapens maar ook steeds vaker met woorden. Op twee pas gevonden lichamen, aangetroffen in de deelstaat Guerrero, lag een briefje waarop stond, “Iedereen die zich bij ons wil aansluiten is welkom, hoogachtend, uw vrienden, ha, ha, ha, ha,” Het briefje was gericht aan de politiechef, de openbaar aanklager en de minister van Veiligheid, aldus de lokale krant La Jornada de Guerrero. Ook op andere lichamen werden briefjes gevonden waarin de bendes het woord tot elkaar richten.

In hun uitingen naar het publiek maken de kartels zelfs gebruik van musici. De video’s die op internet worden geplaatst, zijn vaak begeleid door zogenaamde narcocorridos – liedjes met vrolijke accordeon en blaasmuziek, waarin een dwepende stem de daden van drugsbazen bezingt en zijn vijanden waarschuwt. Een van die zangers was Valentin Elizalde, alias de ‘Gouden Haan.’ Zijn stem was te horen bij een video waarin beelden van bebloede lijken elkaar opvolgden, terwijl Elizalde ‘dit is voor al mijn vijanden’ zong. Hij zou het Sinaloa-kartel promoten, concurrenten van het Golf-kartel, zo werd op chatsites beweerd. Niet lang daarna werd hij zelf na een concert doodgeschoten. Een dag later verscheen op YouTube een video van zijn lijkschouwing.


Voor wat voorbeelden van Mexicaanse kartelvideo's klik hier

0 Comments:

Post a Comment

<< Home