mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Friday, September 21, 2007

Correa in 't land

Rafael Correa, de jonge (45) president van Ecuador was vrijdag hier op bezoek. De Moeders van de Plaza de Mayo hadden hem uitgenodigd voor een praatje. Mariella en ik zijn samen met een paar honderd andere Ecuadoriaanse studenten er heen getogen.

Praten kan Correa wel. De voormalige hoogleraar economie moet de populairste docent van Quito zijn geweest. In 25 minuten zette hij de economische crisis van zijn land in een moord tempo uiteen. Iedereen begreep het en niemand kon het navertellen. Behalve de grappen dan.

Correa heeft in de VS en Leuven gestudeerd en heeft een Belgische vrouw. Hij is diep gelovig, houdt van feesten, spreekt Kichwa en vat kritiek nogal persoonlijk op. Hij is aan de macht gekomen met de belofte het land van de grond af opnieuw op te richten en het "Socialisme van de 21ste eeuw" te implementeren. Een exponent, dus, van dit links-nationalistische gedachtegoed dat Latijns-Amerika van Argentinië tot Venezuela bezighoudt. Een van de breinen achter deze theorie is de in Mexico docerende Duitser Hanz Dieterich. Collega Marcel Haenen van het NRC zocht hem net op.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home