mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Thursday, September 13, 2007

Guaraní Inferno

Het begint nu pas tot me door te dringen dat Paraguay met de ergste bosbranden in zijn geschiedenis kampt. De branden zijn al drie weken bezig en de krant ABC Color meldt dat al ongeveer 500.000 hectaren verloren zijn gegaan. Het aantal doden wordt geschat op 300. Mbaracayú, het belangrijkste natuur reservaat van Paraguay staat ook al in brand. Dat kan het einde betekenen van het leefgebied van vele bedreigde diersoorten en ook van enkele indianen stammen.

Om de bosbranden te lijf te gaan heeft de VS 50 duizend dollar gestuurd. Venezuela stuurt het Russische blusvliegtuig Ilyushin-76, de grootste ter wereld, met het vermogen 41 duizend liter per vlucht te vervoeren. Hetzelfde ding is ook in Griekenland gebruikt. De kosten van het huren zijn 1 miljoen dollar. (Irak is niet de enige plek waar Bush het gevecht om de 'hearts and minds' aan het verliezen is...)


De voornaamste oorzaak schijnt de verschrikkelijke droogte te zijn. Tel daarbij op de gewoonte van veel arme gemeenschappen om hun vuil te branden, Paraguay's tragische infrastructuur, log ambtenaren apparaat en corrupte regering en je hebt alle ingrediënten voor een ramp. Ik ga morgen bellen om uit te zoeken hoe het zit met de economische schade.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

50.000 dollar? Wow, ze pakken wel uit zeg. Die Amerikanen ook...;-)

10:44 PM

 

Post a Comment

<< Home