mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Friday, August 10, 2007

Corruptie golfje

Het heerlijke van corruptie is dat het altijd goede verhalen oplevert. Het lijkt erop alsof bij simpele ambtenaren een onverwachte creativiteit naar boven komt als het er om gaat op een oneerlijke manier andermans geld je eigen maken. Hier in Argentinië was de regering er de afgelopen vier jaar in geslaagd een min of meer schoon imago te behouden, maar in de laatste maanden voor de verkiezingen hopen de schandalen zich op.

Eerst waren daar de 13 miljoen pesos (3,5 milj euro) die een Zweeds bouwbedrijf had "vrijgemaakt" via allerlei nepfactures en die als steekpenningen dienden, alleen weet nog niemand aan wie die betaald zijn. Inmiddels zijn al twee functionarissen gewipt omdat zij genoemd werden in een intern onderzoek van het bedrijf.

Toen vond een brandweerman 60.000 dollar in een papieren zak op de toilet van de vrouwelijke minister van Financiën. Die beweerde dat ze die bij zich had om een huis te kopen... Inmiddels draait ze overuren in haar nieuwe huis, want op het ministerie is ze niet meer welkom.

De meest spectuculaire - en voorlopig onopgeloste - is die van de afgelopen dagen. Maandag kwam Hugo Chávez hier aan voor een energie onderonsje met de Argentijnse president Kirchner. Op dezelfde dag berichtte een TV station dat er een Venezolaan op het vliegveld was aangehouden met een koffer met 800,000 dollar in biljetten.

Wat we tot dusver weten. De man reisde aanboord van een privé jet gehuurd door het Argentijnse staatsoliebedrijf Enarsa. Verder aanboord de directeur van Enarsa (een ambtenaar, dus) de chef van het orgaan dat de snelwegen beheert (nog een ambtenaar), en een vijftal executives van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA. - en ook aan boord; de zoon van de PDVSA vice-president plus vrouwelijk aanhangsel. En de sleutelfiguur, de zakenman Antonini Wilson, met zijn koffertje vol dollar biljettes. Bij aankomst zou de man geclaimd hebben dat ze hem langs de douane moesten laten omdat hij behoorde tot het gevolg van Chávez. Die versie wordt door Enarsa ontkend en tijdens een persconferentie riep de oudkolonel Chávez van dat die man met hem niets te maken had.

Gisteren moest de snelwegen-chef aftreden omdat hij de vlucht geregeld had. De officiële versie luidt als volgt. Snelwegen-chef was met de Enarsa directeur naar Venezuela gereisd om een deal te sluiten over een gasfabriek, die Chávez hier in Arg wil bouwen. Op de terugweg vroegen wat PDVSA executives of zij mee mochten liften en ja, dat had deze man maar toegestaan. Die olieboeren hadden op hun beurt de heer Antonini Wilson weer uitgenodigd,die een onbestemd koffertje bij zich droeg. "De Venezolanen hebben misbruik gemaakt van de situatie. De ambtenaar was ter goeder trouw," was de uitleg van de regering hier. Maar voor die fout werd hij wel de laan uitgestuurd.

Niemand weet wat de man hier kwam doen met zoveel geld... Clarín verspreidt het gerucht gaat dat hij wapendeals zou sluiten als vertegenwoordiger voor handelaren in Miami. Inmiddels is hij met de noorderzon weer vertrokken, vermoedelijk naar Uruguay, waar ook Chávez heen ging. Toeval?

En het geld, dat ligt voor zover bekend nog steeds bij de douane beambten op kantoor...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home