mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Sunday, March 19, 2006

Woning ex-dictator bekogeld



Een massale optocht van trommelende en zingende studenten legde zaterdag het verkeer stil langs één van Buenos Aires´voornaamste toegangswegen. De optocht was bedoeld om te herinneren aan de staatsgreep van 24 maart 1976, die uitmondde in een militaire dictatuur van 6 jaar en het leven kostte aan duizenden personen.
Met trommels, fluiten en toeters voeren de demonstranten over de Avenida Cabildo en de Avenida Santa Fe en langs het huis van de voormalige generaal Videla, architect van de coup en vijf jaar lang leider van de militaire junta. De gevel van het appartement van Videla werd met verf en flessen bekogeld.

Het gebouw waarin de bejaarde ouddictator woont was met hekken afgezet en moest door politieagenten worden beschermd. Agenten voor het gebouw aanwezig bevestigden dat het om de woning van Jorge Videla ging en vertelden dat zich elk jaar rond de verjaardag van de staatsgreep demonstranten voor het gebouw verzamelen.
Dit jaar is het precies 30 jaar geleden dat militairen de regering van Maria Estela Martinez de Perón omverwierpen. In 1985 werd Videla voor zijn rol in de staatsgreep tot levenslang veroordeeld, maar kwam in 1990 weer op vrije voeten, dankzij een amnestie verklaring door toenmalig president Menem. In 1998 werd hij opnieuw veroordeeld, deze keer voor zijn rol in de ontvoeringen van honderden kinderen tijdens de dictatuur. Door zijn hoge leeftijd verblijft hij onder huisarrest.
De huidige regering van president Kirchner heeft 24 maart vorige week uitgeroepen tot een nationale feestdag.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home