mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Thursday, February 22, 2007

'Maxima zal altijd Argentijnse zijn'

'Maxima, lever je Argentijns paspoort in', viel op te maken uit de woorden van IJzeren Rita Verdonk tijdens Nova afgelopen vrijdagavond. De aftredende minister vindt niet dat bestuurders en politici twee nationaliteiten er op na mogen houden en dus ook de prinses niet. Want, 'Voor Rita Verdonk gelden de regels voor iedereen'. Dit incident smeekte er natuurlijk om, om ook in Argentinië bekendheid te krijgen. Even tikken en vervolgens een telefoontje naar mijn oude werkgever de Buenos Aires Herald was voldoende - hier het resultaat.

Ik heb me ook onder het winkelend volk op de calle Florída begeven om daar de meningen te peilen. Die waren goed Argentijns.

“Als zelfs de prins haar als Argentijnse accepteert, waarom moet ze dan veranderen.” Luis, van rond de zestig, is stellig in zijn mening dat Máxima haar Argentijnse nationaliteit moet houden. Zijn gesprekspartner Carlos valt hem bij met een typische Argentijnse opmerking. “Deja de joder” zegt hij, -loop niet te zeiken - en hij brengt zijn vingertoppen samen tegen zijn duim, een duidelijk teken dat hij niets moet hebben van het voorstel van Verdonk. “Je kunt je oorsprong niet opgeven. Maxima zal altijd Argentijnse zijn.”


Tussen het winkelend publiek door zit Charlie Francesconi op de kruk van een schoenenpoetser. Hij is meer gematigd in zijn mening. “Zij was zo verliefd toen ze trouwde met die prins. Misschien moet ze het gewoon maar doen als ze echt van hem houdt.” De schoenenpoetster Cacho kijkt opeens woest omhoog en valt zijn klant in de rede. “Máxima is Argentijnse en moet als Argentijnse sterven. Toen ik in de Falklandsoorlog vocht, was ik er ook trots op Argentijn te zijn. Als zij haar nationaliteit opzegt dan pleegt ze wat mij betreft verraad aan het vaderland.”

Argentijnen zijn trots op hun vaderland en hun geschiedenis. Ze begrijpen niet de Nederlandse minister zo ver wil gaan om van hun landgenoot te verlangen dat die haar afkomst verloochent. “Niemand kan haar dwingen haar nationaliteit op te geven”, reageert Mara, een knappe dertiger met zonnebril, “Zij woont in het land van haar prins, zij heeft zijn kinderen daar gebaard, en ze hebben haar zelfs verboden dat haar ouders haar mogen bezoeken. Wat kan ze nog meer doen om te bewijzen dat ze Hollandse is.”

0 Comments:

Post a Comment

<< Home