mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Monday, March 05, 2007

Knokkelkoorts rukt op

Regering Paraguay onder vuur door dengue-epedimie

Een uitbraak van denguekoorts heeft in Paraguay geleid tot zware kritiek aan het adres van de regering. Straatprotesten ontstonden vrijdag nadat een hoge functionaris van het ministerie van gezonheidszorg aan de ziekte overleed. Bovendien blijkt dat het gif dat de regering tegen de denguemug gebruikte verjaard is, met mogelijk catastrofale gevolgen. Ook in het noorden van Argentinië is de door muskieten verspreide ziekte inmiddels uitgebroken.

De dood van Maria Catalina Roa, chef van het departement voor verpleging van het ministerie van gezondheidszorg brengt het totaal aantal doden als gevolg van de dengue-koorts op twaalf in de laatste twee maanden. Volgens de regering zijn in totaal vijtienduizend inwoners van het Zuid-Amerikaans land met de ziekte besmet. Artsen en verplegers zeggen dat het er wel tien keer zoveel kunnen zijn, omdat veel inwoners van Paraguay ziekenhuizen vermijden. Vorige week woensdag riep president Nicanor Duarte een noodtoestand uit om de epidemie het hoofd te bieden.

Tientallen demonstranten, voornamelijk werkzaam in de medische sector, eisten vrijdag het aftreden van Oscar Martinez, de minister voor de gezondheidszorg, omdat zij het regeringsbeleid tegen de epidimie gefaald achtten. “Vanaf het moment dat er doden zijn die medisch gezien te voorkomen waren, is er wat ons betreft sprake van een mislukking,” verklaarde de arts Desiree Masi, bestuurder van een medische vakbond tegenover de pers. “De minister heeft niet eens de capaciteiten om zijn eigen kabinet te besturen, laat staan de strijd tegen deze epidemie,” klaagde Masi. Minister Martinez zegt niet af te zullen treden en liet aan verslaggevers weten dat ‘alles onder controle’ is.

Verjaarde insecticide
Tenmidden van het tumult rond de dodelijke ziekte beweerde het hoofd van een regerings toezichtsorgaan dat gebruik was gemaakt van verjaarde voorraden insecticide. Volgens ombudsman Octavio Airaldi zou in 2005 tienduizend liter van het verdelginsmiddel Permetrina zijn gebruikt om de verspreiding van de denguemug tegen te gaan, terwijl het gif al twee jaar over zijn houdbaarheidsdatum was. Experts beweren dat het gebruik van het oude gif de weerbaarheid van de insecten kan vergroten, met als gevolg dat nieuwe middelen veel minder effectief zijn. Die mogelijkheid werd door de minister voor gezondheidszorg van de hand gedaan.

Dengue, ook bekend als knokkelkoorts, wordt veroorzaakt door de aedes aegypti muskiet en komt voor in tropische gebieden, vooral in een stedelijke omgeving. Minstens zes van de in Paraguay geregistreerde sterfgevallen leden aan een zeer aggressieve vorm van het denguevirus. Hun organen werden aangetast en ze overleden binnen enkele uren. Nog nooit eerder is deze variant van de ziekte in Paraguay voorgekomen.

Inmiddels zijn ook in het noorden van Argentinië 59 gevallen van dengue geregistreerd. Minstens drie daarvan zijn opgelopen op Argentijns grondgebied, de overigen worden toegeschreven aan bezoeken aan Paraguay. De bijzondere hevigheid van de epidemie komt door de ongewoon zware regenval in deze regio en de warme temperaturen die samen bijdragen aan een de verspreiding van de muggen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home