mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Monday, May 28, 2007

Cuba om de tafel met Spanje

Morgen is het zover. Dan bespreken Spanje en Cuba in Havanna de mensenrechtensituatie in het communistische land. Volgens het persbureau EFE is het voor het eerst dat Cuba instemt om met derden om de tafel te zitten om dit gevoelige onderwerp aan te snijden.

De bijeenkomst, op 29 en 30 mei, kan op het conto geschreven worden van het licht omstreden bezoek in april van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Angel Moratinos. Op de agenda staan mensenrechten, politieke gevangenen en het coördineren van vaste bijeenkomst om de zes maanden. Tijdens het bezoek van Moratinos - die vooral oog leek te hebben voor de niet geringe belangen van het Spaanse zakenleven - leek zo'n bijeenkomst onhaalbaar. Toen sprak Moratinos' Cubaanse evenknie Arturo Pérez Roque nog over 'huurlingen op de loonlijst van de VS' mbt tot de politieke gevangen.

Sinds 2003 zijn de betrekkingen tussen Cuba en de EU op een laag pitje als gevolg van zogenaamde Cocktail oorlogen. Na de arrestatie van 75 dissidenten in maart van dat jaar besloot de EU bij wijze van protest voortaan om dissidenten en voorname critici van het regime uit te nodigen voor ambassade partijtjes. Daarop weigerde de Cubaanse autoriteiten nog langer te komen op officiële gelegenheden van de EU landen.* In een bijeenkomst in Wenen verklaarde een Cubaanse topdiplomaat afgelopen donderdag dat de betrekkingen tussen de EU en Spanje stukken vebeterd zijn sinds het bezoek van Moratinos

Tegelijkertijd is Cuba met de V.S. in onderhandelingen over de aanschaf van 100 miljoen dollar aan landbouwproducten. 250 vertegenwoordigers van zo'n 100 bedrijven uit 23 Amerikaanse staten zijn deze dagen in Havanna om hun waar aan Cuba te slijten.

De gesprekken morgen worden vvor Spanje geleid door Rafael Dezcállar, de directeur van politieke zaken van BuZa, en voor Cuba door staatssecretaris voor multi-laterale betrekkingen, Abelardo Moreno.

*
Dat beleid is al een tijd bijgesteld. Als ik het goed begrepen heb van de Nederlandse ambassade in Havanna, dan nodigen ze nu alleen regeringsfunctionarissen c.s. uit voor de borrels en wordt er met de dissidenten op een andere dag een potje gevoetbald of gebarbecued. Klinkt misschien pietluttig, maar dat is het denk ik niet. Als je vreest dat je elk moment door de geheime politie kan worden gearresteerd, dan is het een prettig idee dat je voor de belangrijkste diplomaten in het land een bekend gezicht bent.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home