mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Sunday, May 27, 2007

Jeugdig enthousiasme met een scheutje staatsterreur

Demonstraties in Venezuela tegen de sluiting van het televisie kanaal RCTV zijn volop bezig vandaag. Tenmidden van het tumult ontwaart zich een nieuw verschijnsel binnen de zogenaamde Bolivariaanse Revolutie. In het land is een groep hooligans-met-een-mening in de weer om uitgesproken tegenstanders van het regime het zwijgen op te leggen. Het gebruik van pro-regerings knokploegen om critici te bedreigen kent genoeg precedenten, maar voor Venezuela is het een primeur voor zover ik weet. Het geeft een idee van de richting waar het land op gaat.

Het betreft hier twee groepen, maar het zijn er waarschijnlijk meer. De Coordinadora "Simón Bolivar" en de Movimiento "Alexis Vives". In de afgelopen 48 uur hebben zij de gevel van de Kamer van Koophandel van Caracas beklad en die van Globovisión, na RCTV het enige oppositie kanaal in Venezuela. Ernstiger is een aanval van dezelfde groepen op de School voor Communicatie van de Universidad Central. Deze politieke knokploeg (de bruine hemden zijn verruild voor shirts met daarop een afbeelding van Che Guevara) vielen het kantoor van de directeur binnen en bekladde het gebouw met hamers en sikkels. Een student die foto's wilde nemen werd lastig gevallen en de geheugenkaart van zijn camera afgepakt. Dit alles volgens verklaringen van de directeur van de school Adolfo Herrera aan de krant TalCual. De daders zouden studenten van de vakgroep Antropologie en Sociologie zijn en ambtenaren van deelgemeentes van Caracas.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home