mn

Estancia Von Zillenstein ligt op de Argentijnse Pampa. Hier, temidden van grazende kuddes en wat maté drinkende gauchos, zijn mijn belevenissen uit El Sur del Sur, het meest zuidelijk gelegen land op aarde, terug te vinden.

Tuesday, March 13, 2007

Hugo was hier

Vrijdag kregen we bezoek. Niemand minder dan Hugo Chavez Frias, de Venezolaanse eerste burger, deed Buenos Aires aan. In een bliksem bezoek aan president Kirchner, pas vorige maand afgesproken, daags nadat bekend werd dat Bush Argentinie niet ging aandoen in zijn eigen regionale toer. Dus op het moment dat Bush aan de overkant van de Rio de la Plata in Montevideo verkeerde, kwam Chavez naar Argentina om wat in de richting van de Texaan te bulderen.

Ik ben die avond naar het stadion van Ferro gegaan, waar een radicale factie van de Dwaze Moeders een get-together met Chavez en 'Het Volk' hadden georchestreerd. Hugo op de Buhne is indrukwekkend. Wat kan die man ouwehoeren. Het hele verhaal werd een lange geschiedenisles met uitweidingen naar het heden en heel veel lasterlijke termen aan het adres van Dubya. 'Een politiek lijk' was min of meer de strekking. Wel geestig was: "Bush lijkt wel een gekraste plaat, 'Irak, Irak, Irak, Irak'.

De Argentijns jongens in het publiek trommelde onderwijl door alles heen, daar waren ze voor betaald. Het overgrote deel van de aanwezigen waren piqueteros, groepen werklozen georganiseerd in sociale bewegingen. Houdt allemaal niet in dat Chavez in deze regionen op een hoop steun kan rekenen. En dat is helemaal niet zo gek als je beseft hoe grof en nalatig opeenvolgende regeringen in Washington met Latijns-Amerika zijn omgegaan.

Halverwege de avond ben ik gebeld door NCRV's Casa Luna. Die uitzending kun je hier terug vinden, wel forwarden naar halverwege het tweede uur. De video van die avond is binnenkort ook hier te zien.

Nu moet ik hollen. Om 17.30 vertrekt mijn bus naar Paraguay. Ik ga op zoek naar ex-bischop Fernando Lugo. De man wil president worden, en dat is zowel bij het Vaticaan als bij de al 60 jaar heersende Colorado in het verkeerde keelgat geschoten. Wordt vervolgd.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home