Boeren gaan weer staken
Boeren hier in Argentinië kondigden gisterenavond opnieuw een staking aan nadat onderhandelingen met de regering uitliepen op een sterke woordenwisseling. Daarmee bereikt de landbouwcrisis in het land een dieptepunt sinds de eerste uitbraak van boerenacties begin maart.
Leiders van de landbouwvakbonden lieten weten vanaf vandaag geen granen meer voor export te leveren en morgen rundvleesleveranties helemaal stop te zetten. Ook kondigden ze aan met tractoren de regeringszetels van deelstaten te zullen omsingelen om zo aandacht te vragen voor hun zaak.
Tot opluchting van het publiek riepen de boerenleiders hun achterban op om af te zien van wegblokkades. Tijdens een vorige staking werd het land op die manier plat gelegd, wat tot gewelddadige confrontaties met vrachtwagenchauffeurs leidde.
De beslissing volgt op gestrande pogingen om te onderhandelen tussen de landbouwsector en de regering van president Cristina Fernández. Begin vorige week leek een oplossing dichtbij toen de boeren een nieuwe staking uitstelden in de hoop op tegemoetkomingen van de regering.
Maar op zondag brachten de boeren 300.000 mensen op de been die anti-regeringsleuzen scandeerden. De regering zag die demonstratie als provocerend en brak de onderhandelingen af. Leiders van de regeringspartij maakten de boeren gisteren uit voor
“coupplegers” en “antidemocratisch.”
Voor president Fernández is dit de ergste crisis sinds zij de macht overnam van haar man Néstor Kirchner in december vorig jaar. De kosten voor de regering bedraagt al meer dan één miljard euro en de schade aan de economie is nog niet te overzien.
Het conflict begon toen Fernández op 11 maart een nieuw accijnsstelsel voor de export van soja aangekondigde. Daarmee schoot de belasting op het belangrijkste exportproduct van Argentinië omhoog van 35 naar ongeveer 44 procent.
“Dat was voor ons de spreekwoordelijke druppel”, zegt Ernesto Ambrossetti van de Sociedad Rural, een van de vier landbouworganisaties die de staking aankondigden. Volgens hem volgt de maatregel op een reeks eerdere belemmeringen op het exporteren van vlees en granen. “Daardoor neemt de productie niet langer toe en verliezen we ons marktaandeel in het buitenland,” meent Ambrossetti.
Argentinië kampt met sterk groeiende inflatie en daarom wil de regering de prijzen van voedsel drukken door de export te bemoeilijken. Tegelijkertijd willen de boeren juist profiteren van stijgende prijzen op de wereldmarkt.